Μια άλλη πλευρά της Wikipedia#hub3001

Καλησπέρα παιδιά!

Το συγκεκριμένο μάθημα μου έκανε μεγάλη εντύπωση και πιστεύω οτι ήταν αρκετά επιμορφωτικό. Ήρθε καλεσμένος ένας από τους συντάκτες της Wikipedia. Στην αρχή σκέφτηκα τι παραπάνω μπορεί να μας πει από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Τι το καθιστά τόσο ενδιαφέρον που ο καθηγητής τον έφερε να μας μιλήσει?! Ξεκίνησε να μας ρωτάει προφανός για όσα γνωρίζουμε για την Wikipedia. Τι είναι, ποιος ο σκοπός της κτλπ.
Μια κοπέλα ανάφερε οτι είναι κατι ” σαν” εγκυκλοπαίδια. Νομίζω πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, την ίδια σκέψη είχαμε. Η Wikipedia είναι όντως κάτι ”σαν” μια εγκυκλοπαίδια, μια εγκυκλοπαίδα που όμως όλοι έχουν πρόσβαση και μπορούν να αλλάξουν τις λύμες. Αυτό που μου ήρθε στο μυαλο εκείνη την ώρα είναι… άρα πόσο έγκυρα και επιστημονικά ορθά είναι όλα όσα γράφονται εκεί μέσα? Προφανώς και η απάντηση είναι πως οχι δεν μπορούν να είναι όλα έγκυρα. Αυτό που κατάλαβα είναι οτι εξαρτάται και σε ένα μεγάλο βαθμό και από την υποκειμενικότητα τον συνακτών, όσο και καλή έρευνα και να έχουν κάνει. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω λάθος.

Τρομερή εντύπωση μου έκανε όταν ο ομιλητής μας, μας ανάφερε τις πολυτισμικές διαφορές στις λύμες. Το τι λαμβάνουμε ως γνώση και επιμόρφωση εξαρτάται δηλαδή τόσο πολύ από το πολιτισμικό μας πλαίσιο ?
Μας ανάφερε πόσο διαφορά έχουν οι λύμες οι γερμανικές από τις βρενατικές και τις ελληνικές. Γνωρίζουμε προφανώς όλοι για την οργάνωση της Γερμανίας, αλλά απ’ότι φαίνεται αυτό μεταφέρεται μέχρι και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia.
Έιναι καλό ή κακό αυτό?? Μπορεί να αλλάξει?? Δεν γνωρίζω. Και δεν νομίζω να έχην ευκαιρία να το μάθω ποτέ.

Πολύ πιο επιμορφωτικό από τις ίδιες τις λύμες της Wikipedia θεωρώ ( κάτι που βέβαια δεν ήξερα οτι υπάρχει ) είναι οι σχολιασμοί και οι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν πίσω από κάθε λύμα. Μέσα εκεί θεωρώ οτι γίνονται πολύ ενδιαφέρον συζητήσεις για κάθε θέμα, όπως πχ είχε πει μια κοπέλα για το τι μπορεί να λέει για την επανάσταση του 1821. Πλέον υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το τι μπορεί να έγινε τότε. Τα βιβλία τα σχολικά έχουν αλλάξει, μέχρι και κάποιοι ιστορικοί αμφισβητούν κάποια πράγματα τα οποία τα είχαμε ως αυτονόητα. Πηγαίνοντας πίσω στις συζητήσεις και βλέποντας τις απόψεις του καθενός και το πώς αυτές οι συζητήσεις διαμορφώνονται και συνεχίζουν, πιστεύω οτι έχεις να πάρεις πολλά περισσότερα απ’ότι διαβάζοντας ή κάνοντας μια βαρετή ανάγνωση από ένα βιβλίο ή ένα σαιτ. Όσο νά’ναι υπάρχει και ένα suspense για το πως εξελίσσονται και πως καταλήγουν αυτές οι συζητήσεις 😛

Ειπώθηκαν πολλά στο μάθημα, για την συγκινησιακή πειρατεία, για το crowdsourcing, για την ελευθερία του πανοράματος, αλλά κατά την γνώμη μου αυτά που ανάφερα παραπάνω ήταν για μένα τα πιο ενδιαφέροντα και τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος.

Καλή συνέχεια σε όλους!!

2 thoughts on “Μια άλλη πλευρά της Wikipedia#hub3001

  1. Βρήκα πολλά κοινά σημεία στον αναστοχασμό σου, τα οποία ανέφερα και εγω. Διαβάζοντας όμως το κείμενο σου συνειδητοποίησα οτι ένα θέμα που μου έκανε και μένα εντύπωση, ξέχασα να το αναφέρω. Μου φάνηκαν περίεργα όλα αυτά που ειπώθηκαν για τις πολιτισμικές διαφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η γερμανία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο οργανωμένη είναι γενικά σαν χώρα. Πόσοι όμως να ξέρουν οτι η οργάνωση αυτή φαίνεται ακόμη και στα άρθρα της αντίστοιχης wikipedia..
    Ό

    Like

  2. Όσο για την υποκειμενικότητα που αναφέρεις δε νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Εφόσον υπάρχουν τόσοι συντάκτες και το αρχικό κείμενο περνά απο τόσα χέρια.. φορά τη φορά τα εξαλείπεται οποιαδήποτε υποκειμενική οπτική, αφήνοντας απλά ένα κείμενο αντικειμενικου περιεχομένου.

    Like

Leave a comment